Baggerbonte

De Baggerbonte is een oud Hollands ras. De baggerbonte wordt zowel voor het vlees als de melk gehouden (dubbeldoelras).

 

Officieel is baggerbonte geen ras is maar een aftekening. Tegenwoordig komt deze weinig meer voor. In  kringen van verbeterd roodbont zie je het verschijnsel van  bonte vlekken tot de hoeven nog wel voorkomen. De oude MRIJ baggerbont is bijna uitgestorven.


Uit de jaargang 1877 van het NRS en die van 1881 van het FRS blijkt dat toedertijd baggerbonten helemaal niet zeldzaam waren. Wel stopte het NRS vanaf 1 januari 1907 met het registreren van afwijkende kleurpatronen. Bij het FRS konden koeien met “vals haar” en “vlekpoten” nog wel worden ingeschreven, stieren niet. Mede doordat men vooral zwartbonten, op witte poten fokte is de baggerbont zeldzaam geworden in ons land. In het buitenland komt deze tekening nog wel voor b.v.in Frankrijk bij de Normande.

 

Stichting de Witrik wil de kleurslagen witrik, blauwe, vale en baggerbont in stand houden.De organisatie heeft geen commerciële doelstelling en krijgt geen steun van de overheid. Ze werken samen met St. Zeldzame Huisdierrassen.  Meer informatie hierover kunt u vinden op http://www.witrik.nl/